Infrastruktúra Szabályozás Ellenőrzés Balesetmegelőzés Emberi tényező Hírek, aktualítások Szakcikkek
A biztonságos manőverezéshez az egyes válaszreakciók mértékének megfelelőssége elengedhetetlen. Ezt a vezetői képességet a kiegyensúlyozott, következetes vezetéssel jellemezzük. A kiegyensúlyozott, következetes vezetést a járművezetési szimulátor feladat részeként mérhetjük például a sáv és a gépjármű középtengely átlagos távolságával. A biztonságos manőverezéshez szükséges, hogy a járművezető kiegyensúlyozottan képes legyen megfelelő módon pályán tartani a járművet. Ezért a pályán tartás képességét is célszerű vizsgálnunk. Tekintettel a járművezetéshez szükséges alapvető észlelési és cselekvési képességeket vizsgáló korábbi kutatásokra jelen cikk a kiegyensúlyozott, következetes vezetés értékelésének lehetőségét mutatja be.
Az OECD becslései alapján a gépjárművezetők 50%-a túllépi a megengedett sebességet. A sebességtúllépés pedig az egyik leggyakoribb balesethez vezető ok. Ez a tény arra sarkallja a szakembereket, hogy a közlekedésbiztonság növelése érdekében olyan hosszú távon is hatékony intézkedéseket dolgozzanak ki, melyekkel a megengedett sebesség betartására ösztönzi a gépjárművezetőket. 
A motorkerékpárosok a közúti közlekedés kiemelkedően veszélyeztetett résztvevői. A motorkerékpárosok részarányának növekedésével a közlekedésbiztonság fenntartható fejlesztése érdekében szükségessé vált egy olyan összetett vizsgálat, amely a motorkerékpáros közlekedés humán tényezőit elemzi. A 2009-ben útnak indított 2-BE-SAFE kutatási és fejlesztési projekt középpontjában a motorosok részvételével bekövetkezett balesetek vizsgálata áll.
A PROLOGUE Európai Unió (FP7) által támogatott projekt jelentése a  „Vezetéstechnikai megfigyelések az európai járművezetők szokásainak megértése érdekében”. (Promoting real Life Observations for Gaining Understanding of road user behaviour in Europe). A projekt célja a közúti közlekedési balesetek halálos áldozatainak csökkentése. A kutatásban 9 tagország szakemberei vesznek részt. 
A német „Müde beim Fahren? PAUSE” kampány tapasztalatai A fáradtság a volánnál emberéleteket követelhet! – ezzel a mondattal indítja kommunikációját a német PAUSE kampány. A kampány több neves szervezet közreműködésével a németországi Hessen tartományban valósult meg. Célja, hogy felhívja a járművezetők figyelmét a fáradtságból adódó közúti közlekedési balesetek bekövetkezésének veszélyeire, valamint ezek megelőzésére.
(1)(2)(3)(4)5(6)(7)
Emberi tényező