Infrastruktúra Szabályozás Ellenőrzés Balesetmegelőzés Emberi tényező Hírek, aktualítások Szakcikkek
Soha ne vezessünk fáradtan!

Figyelmetlenség, észlelési és cselekvési késedelem, bóbiskolás, elalvás – ezek azok a következmények, amelyek a fáradtan volán mögé ülő járművezetőket jellemzi, és ezekből adódnak a baleseti kockázatok is.

A járművezetés személyi feltétele, hogy a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban legyünk. Ez nem csak azt jelenti, hogy nem fogyaszthatunk szeszesitalt vagy bódító hatású szert (ideértve bizonyos gyógyszereket is, pl. az erős nyugtatókat) a vezetés előtt, illetve alatt. Biztonságunk érdekében az is nagyon fontos, hogy ne legyünk ingerült, ideges (pszichésen alkalmatlan) állapotban, továbbá ne legyünk fáradtak, kialvatlanok, amikor a volán mögé ülünk.

Sokan nem is sejtik, de a fáradtság az egyik legnagyobb közlekedésbiztonsági kockázat, hatása esetenként az ittas állapottal egyenértékű. A fáradt vezető csak korlátozottan képes (esetenként képtelen) a jármű biztonságos vezetésére, hiszen mind az információk észlelésének, mind pedig a veszélyek elhárításának képessége súlyos csorbát szenved.

A kutatásokon alapuló szakértői vélemények alapján több mint hatszoros a baleseti kockázat akkor, ha fáradtan veszünk részt a közúti forgalomban.

A fáradtság a test válasza a folyamatos fizikai és mentális igénybevételre vagy az alváshiányra. Az európai polgárok nem kevesebb mint 38%-a alvászavarokban szenved, ami hűen jelzi a probléma méreteit.

A fáradtságnak több oka is lehet, mint például:

 • a hosszan tartó munkavégzés
 • tartós járművezetés
 • nem elégséges alvás
 • rendszertelen munkabeosztás stb.

A sofőrök különösen az éjszakai és hajnali órákban hajlamosak arra, hogy fáradtságuk miatt figyelmetlenné váljanak, elbóbiskoljanak vagy elaludjanak.

A fáradtan történő járművezetésnek számos veszélye van: az észlelési és a cselekvési késedelem egyaránt nő, a vezetőn a tompultság tünetei jelentkeznek, az információk kisebb hányadát észleli, azokat is csak lassabban dolgozza fel, s képes hirtelen, eltúlzott reagálásokra is. Sok járművezetőt az alváshiány ingerlékennyé, agresszívvá tesz, ami életveszélyes lehet a közúti közlekedésben.

De mit is tehetünk, hogy megelőzzük a bajt? Íme néhány hasznos tanács!

 • Az első és legfontosabb, hogy soha ne üljünk fáradtan a volán mögé, ne kockáztassuk se a saját, sem pedig mások életét, vagy testi épségét!
 • Amennyiben hosszabb útra indulunk, rendszeresen tartsunk pihenőt!
 • Soha ne felejtsük el, hogy már néhány perces pihenő is életeket menthet!
 • Kifejezetten ajánlott a frissítők fogyasztása, valamint a mozgás a pihenések során!
 • Legyen hűvös a gépjármű utasterében, hiszen a meleg bódultságot, aluszékonyságot, a reflexek jelentős csökkenését eredményezheti!
 • Beszélgessen az utasaival! A folyamatos beszéd ébren tartja.
 • Végezetül: kerülje a lágy, lassú, melankolikus zenét, helyette intenzív ritmusú, gyors és „pörgős” zenét hallgasson!

Soha ne vezessünk tehát fáradtan! Ha lehetséges, inkább ne induljunk el, halasszuk el a programunkat, vagy adjuk át másnak a vezetést!

Gégény István

Emberi tényező