Infrastruktúra Szabályozás Ellenőrzés Balesetmegelőzés Emberi tényező Hírek, aktualítások Szakcikkek
A biztonságosabb közutakért, a felelősségteljesebb közlekedésért Szlovákiában

A szlovák ÉletÚt program bemutatása

A BECEP (Bezpecnost cestnej premávky – Biztonságos közúti közlekedés) a gépjárművezetők, az utasok, kerékpárosok, gyalogosok közlekedésbiztonságával foglalkozik, így tehát mindenkivel, aki részese a közlekedésnek. A BECEP vezető programja, az ÉletÚt program elsősorban a figyelemfelkeltésre, a megelőzésre és a célcsoportok érdeklődésének felkeltésére fekteti hangsúlyt.

A leghatékonyabb baleset-megelőzést a közúti közlekedésben a jó minőségű utak, a biztonságos járművek, a felelősségteljes gépjárművezetők, illetve a társadalom felvilágosultsága biztosítja. A baleseti statisztikák Szlovákiában is évről évre kedvezőbb adatokat mutatnak, illetve az Európai Unió Bizottsága szerint Szlovákia élen jár a közúti balesetek halálos áldozatainak számának csökkentésében.

Mégis szinte nap, mint nap találkozunk súlyos vagy halálos kimenetelű közúti balesetekkel. Ennek legfőbb oka, hogy a közúti forgalomban résztvevők nagy többségében nem tudatosulnak azok a veszélyek, melyekkel szembe kell nézni, melyek bármelyik közlekedő számára sorsdöntővé válhatnak, ha a szabályokat nem tartja be, ha nem viselkedik felelősségteljesen. Ez annak is betudható, hogy jelenleg túlnyomórészt az a generáció veszi ki szerepét a közúti közlekedésből, mely nem kapott kellő szintű és minőségű felvilágosítást a közlekedésbiztonság területén, illetve gyakran egymásnak ellentmondó szabályok vagy előírások labirintusában érzi magát, így a saját értelmezése nem mindig állja meg a helyét.

A Szlovák Köztársaság Kormánya éppen ezért külön intézményt hozott létre, melynek feladata kidolgozni, koordinálni és lebonyolítani a legveszélyeztetettebb generáció közlekedésre nevelését, hogy a jövő közlekedés valóban az élet útjáról szóljon. Ez az intézmény a BECEP, mely a közlekedésbiztonság minden területén igyekszik megelőző, figyelemfelkeltő akciókat szervezni. A kampányok szervezése mellett a BECEP aktívan részt vesz a szlovák nemzeti alaptanterv közlekedésbiztonságra vonatkozó szabályainak, feladatainak kidolgozásában. A BECEP tevékenységének közvetlen célcsoportjai az általános iskolások, a kamaszok és a fiatal felnőttek, akik éppen csak bontogatják szárnyukat az önálló közúti közlekedésben, és a gyalogos közlekedésen, illetve kerékpározáson túl már bekapcsolódnak a gépjárművezetésbe előbb kismotor-, majd autóvezetéssel.

 

A BECEP – ÉletÚt programjának legfőbb kezdeményezései:

 

The Action:

Adott egy gondtalan világ, melyet a fiatalok nap mint nap megélnek a televíziót nézve, a reklámokban, filmekben vagy éppen különböző számítógépes játékokban. A „The Action” kezdeményezés ezt az álomvilágot ütközteti a valós élet néhány kiragadott jelenetével, leginkább a közúti balesetek gyakran elborzasztó helyzeteivel. A modern művészi eszközöknek hála a nézőt bevonják a történésekbe. A média eszköztárának tudatos és hatékony alkalmazásával a kívánt érzelmi hatást érik el a célcsoportoknál. A nézők ezáltal a történet  résztvevőivé válnak, betekintést nyernek azokba a közegekbe, melyek addig talán csak újságok címlapjáról vagy a híradók mozgóképeiről köszöntek vissza rájuk. Minden érzés, minden félelem, szorongás rátalálhat azokra, akik csak kicsit is bele tudják élni magukat a szemük előtt lejátszódott események szereplőinek másodpercről másodpercre zajló életébe. Megismerkednek egy baleset lehetséges következményeivel is, akár a maradandó egészségkárosodással is, mely azután a szenvedő alanyt végigkíséri egész életén át.

 

Kösd magad az élethez! (Pripútaj sa k zivotu!):

A program egy átfogó közlekedésbiztonsági akció a biztonsági öv és a gyermekülések megfelelő használatáért. Negatív tendencia, hogy a biztonsági öv használatára felhívó reklámok általában hatás nélkül maradnak azoknál, akik addig sem kapcsolták be, függetlenül a reklám intenzitásától. Ezért jött az ötlet, hogy ezt a kampányt is már gyermekkorban elkezdjék, hiszen ha a gyermekek tudatosan használják majd a biztonsági övet, ezt a tudatosságot képesek átruházni szüleikre is.

 

VAMOS:

A program önkéntes munkán alapuló közlekedésbiztonsági fejlesztéseket foglal magába. Mivel minden ember, mihelyt megtanul járni, óhatatlanul részesévé válik a közlekedésnek, így igazából mindenki motorja kell, hogy legyen a biztonság kiépítésének. A program céljai közé tartozik a helyi önkéntes rendszerek kiépítése, melyek hathatós segítséget nyújtanak az iskoláskorú gyermekeknek és tanáraiknak (a biztonságos gyalogos- és kerékpáros forgalommal kapcsolatos előadások és versenyek szervezése, elbonyolítása). Emellett feladat a helyi társadalom közlekedésbiztonsági tudatosságának növelése kampányok révén, a helyi média felhasználása a biztonságos közlekedés kérdéseinek felvetésére, állandó közlekedésre nevelési rendszer bevezetése az önkéntesek körében helyi, regionális és országos szinten, folyamatos együttműködés a hatóságokkal és a törvényalkotó szervezetekkel.

 

Az ÉletÚt program a következő területeken nyújt felvilágosítást:

  • közlekedésre nevelés a gyermekek és az ifjúság számára:

Az autó, mint közlekedési eszköz mára már szinte elengedhetetlen kellékévé vált minden családnak, és az sem ritka, hogy egy családra több gépjármű is jut. Az autók számának növekedésével azonban nő a balesetek száma is, mert a volán mögé kerülők, még ha meg is ismerkednek a biztonságos közlekedés alapelveivel, azokat nem mindig tartják be, illetve nem tudatosítják a közlekedési balesetek következményeinek súlyosságát. Ezért tartja fontosnak a BECEP a legfiatalabb közlekedésben résztvevők közlekedésre nevelését, bízva abban, hogy a tudatosság is tanulható.

  • a gépjárművezetők és utasaik biztonsága

Elsősorban a gépjárművek biztonságára, annak megfelelő műszaki állapotára, a gyermekülésekre, a biztonsági felszerelésekre és a sebességhatárok betartására helyezi a hangsúlyt.

  • a kerékpárosok biztonsága

Felhívja a figyelmet a kerékpár kötelező kiegészítőire, a biztonságos használatra, mindazokra a lehetőségekre, melyekre érdemes odafigyelni

  • a gyalogosok biztonsága

Kimagaslóan magas a gyalogos áldozatok száma. Ez annak tudható be, hogy nemcsak az autósok, hanem a gyalogosok sincsenek tisztában jogaikkal és kötelességeikkel, illetve kis hangsúlyt fektetnek a biztonságos közlekedésre gyaloglás közben.

  • vasúti átkelőkön való átkelés

Nem telik el olyan év Szlovákiában, hogy a híradások ne közvetítenének összeállítást közúti balesetekről, melyek vasúti átkelőknél történtek. Ezen balesetek kiváltó oka csak elenyésző mértékben tudható be a vasúti berendezések meghibásodásának, leginkább az emberi tényező a felelős. Ez ÉletÚt program betekintést enged a vasúti átkelőknél elkövetett hibákba, illetve segítséget nyújt azokban az esetekben is, mikor tényszerűvé válik a baleset elkerülhetetlensége.

Az ÉletÚt program ezen kívül a fiatal, kezdő sofőröknek is nagyszerű adatbázist és foglalkozásokat biztosít, hogy könnyebben rutint szerezhessenek a forgalomban.

 

Bővebb információ (szlovák nyelven):

http://www.becep.sk/

http://www.theaction.sk

 

 

 

 

 

Emberi tényező